31/3/21

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΜΗΡΟΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Ρίτσαρντ Σήφορντ
Χρήμα και σκέψη στην αρχαία Ελλάδα. Όμηρος, φιλοσοφία, τραγωδία

Μετάφραση: Βάιος Λιαπής
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2021 (Φεβρουάριος)
Σελίδες: 534
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-250-777-3
Τιμή: 28,00 € // στο βιβλιοπωλείο μας 25,20 €

 


Πώς εξηγείται η εμφάνιση της φιλοσοφίας και της τραγωδίας στην Ελλάδα του 6ου αιώνα π.Χ.; Στο Χρήμα και σκέψη στην αρχαία Ελλάδα, ο Ρίτσαρντ Σήφορντ υποστηρίζει ότι, για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ένα κορυφαίας σημασίας ιστορικό γεγονός: την εφεύρεση και τη ραγδαία εξάπλωση του νομίσματος. Η καθολική διάδοση του χρήματος στην ελληνική κοινωνία οδήγησε σε ριζικό μετασχηματισμό των κοινωνικών σχέσεων και συνέβαλε στη σύλληψη του σύμπαντος ως απρόσωπου συστήματος (στην προσωκρατική φιλοσοφία) και στην παρουσίαση του ανθρώπου ως ατόμου αποξενωμένου τόσο από τους συνανθρώπους του όσο και από τους θεούς (στην αρχαία τραγωδία). Ο Σήφορντ υποστηρίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καθολική διάδοση του χρήματος στην ελληνική κοινωνία υπήρξε η τελετουργία της θυσίας, ιδίως στη μορφή στην οποία την απεικονίζουν τα ομηρικά έπη, αντανακλώντας μια κοινωνία στα πρόθυρα του εκχρηματισμού. Το Χρήμα και σκέψη στην αρχαία Ελλάδα συνιστά μια καινοτόμο διεπιστημονική προσέγγιση, καθώς συνδυάζει την κοινωνική ιστορία, την οικονομική ανθρωπολογία και τη νομισματική με την προσεκτική ανάγνωση φιλολογικών, επιγραφικών και φιλοσοφικών πηγών.

Ο RICHARD SEAFORD υπηρέτησε ως καθηγητὴς Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ από το 1995 έως το 2014. Στο πλούσιο συγγραφικό έργο του περιλαμβάνονται ερμηνευτικά υπομνήματα στον Κύκλωπα (1984) και στις Βάκχες (1996) του Ευριπίδη, καθώς και οι μονογραφίες Reciprocity and Ritual: Homer and Tragedy in the Developing City-State (Ανταπόδοση και τελετουργία: ο Όμηρος και η τραγωδία στην αναπτυσσόμενη πόλη-κράτος, ΜΙΕΤ 2003)· Dionysos (2006)· Cosmology and the Polis: The Social Construction of Space and Time in the Tragedies of Aeschylus (2012)· The Origins of Philosophy in Ancient Greece and Ancient India (2019). Επιλογή από τα επιστημονικά άρθρα του εκδόθηκε το 2018 με τον τίτλο Tragedy, Ritual, and Money in Ancient Greece.

Ο ΒΑΪΟΣ ΛΙΑΠΗΣ είναι καθηγητής του Αρχαίου Δράματος και της Πρόσληψής του στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κύπρου, Μοντρεάλ και Πατρών, και ως επισκέπτης καθηγητής στην École normale supérieure (Παρίσι). Έχει διατελέσει μέλος του Institute for Advanced Study (Πρίνστον) και επισκέπτης ερευνητής σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα για την αρχαία ελληνική τραγωδία και την επιβίωσή της στους νεότερους χρόνους, την αρχαία σοφιολογική γραμματεία, την αρχαία ελληνική θρησκεία κτλ. Το 2018 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά για τη μετάφραση του Κύκλωπα του Ευριπίδη.

(πηγή: ΜΙΕΤ)

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: