«Η Μαρία Κομνηνή Παλαιολογίνα, κόρη του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου, η οποία στα μέσα του 13ου αιώνα θυσιάστηκε στον βωμό της εξωτερικής πολιτικής του φθίνοντος Βυζαντίου –χωρίς τελικά να χάσει το πρόσωπό της–, γίνεται η αφορμή για να σταθεί η ιστορικός Μαριάννα Κορομηλά στην κόψη της εξομολογημένης ζωής της και του πειθαρχημένου πάθους του ιστορείν.
Η Μαριάννα των Αθηνών λοιπόν, πλημμυρισμένη από τη Μαρία των Μογγόλων, με ερτζιανή φωνή και παραμυθητικό αίσθημα, μας μυεί στον ρευστό κόσμο της ιστορικής έρευνας και στην παλαιότατη τέχνη της περιπλάνησης, χαρίζοντάς μας εντέλει τη συγκινητική εμπειρία της ιστορίας που γίνεται η αφήγησή της» παρατηρεί ο Μισέλ Φάις, διευθυντής της σειράς των εκδόσεων Πατάκη «Η κουζίνα του ιστορικού», στην οποία εντάσσεται το βιβλίο.
Η Μαρία των Μογγόλων.
Από την ψηφιδωτή Δέηση στη Μονή της Χώρας,
Κωνσταντινούπολη 1316-1320
Η Μαριάννα Κορομηλά (Αθήνα, 1949) άρχισε την επαγγελματική της σταδιοδρομία το 1966. Από το 1970 εργάζεται ως ξεναγός και από το 1975 έως το 2006 ήταν παραγωγός εκπομπών στην ΕΡΑ. Το 1977 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Παρίσι (Ιστορία και Φιλοσοφία) κaι αργότερα διετέλεσε αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών και μέλος της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO. Το 1981 επιμελήθηκε το δίτομο ιστορικό έργο των Γεωργίου και Λάμπρου Κορομηλά, «Αθηναϊκή Περιπέτεια». Συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς και με το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ από το 1991. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών και της Πολιτιστικής Εταιρείας «Πανόραμα», όπου από το 1985 διοχέτευσε το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς της. Όταν δεν ταξιδεύει, ζει μεταξύ Αθηνών, Πηλίου, Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης.
Από το εκδοτικό τμήμα του Πανοράματος κυκλοφόρησαν τα βιβλία της: «Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα» (1988), αγγλικός τίτλος «In the Trail of Odysseus»(εκδ. Michel Russell, Λονδίνο 1993), ανανεωμένη ελληνική έκδοση (Άγρα 2005)· «Τέσσερις Ιστορίες για μία χαμένη πανσέληνο» (1989)· «Οι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα από την εποχή του Χαλκού ως τις αρχές του 20ού αιώνα» (αγγλική και ελληνική έκδοση 1991, ανανεωμένη ελληνική έκδοση 2001, αγγλική 2002)· «Η ύστατη αγωνία της βυζαντινής πρωτεύουσας»(1992)· «Θρακική Τοπογραφία» (1994)· «Ερυθραία, ένας ευλογημένος μικρόκοσμος στην καρδιά της Ιωνίας» (συλλογικός τόμος, 1997). Άλλα βιβλία: «Πόντος - Ανατολία» (έρευνα και κείμενα για το φωτογραφικό λεύκωμα, εκδ. Μπρατζιώτη 1989)· «Εν τω σταδίω» (Άγρα, 2004).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου